Fizioterapie termografie Laser kinetoterapie magnetoterapie IASI Fizioterapie termografie Laser kinetoterapie magnetoterapie IASI

 

FIZIOTERAPIE, REUMATOLOGIE, MASAJ, KINETOTERAPIE, RECUPERARE MEDICALĂ.

INVESTIGAŢII PRIN TERMOGRAFIE ȘI ECOGRAFIE

0232-255.294

Telefonul pacientului

ECOGRAFIE DIGITALĂ MUSCULO - SCHELETALĂ

ecografie digitala musculo scheletalaEcografia a devenit una dintre cele mai folosite metode imagistice în practica medicală, de multe ori fiind investigația de primă intenție care orientează clinicianul. Progresele deosebite în construcția şi softul aparatelor au făcut posibilă folosirea acestei metode în specialități tot mai variate ce merg de la clasica ecografie abdominală la unele dintre cele mai sofisticate care examinează aparatul cardio-vascular, tiroida, glanda mamară, ochiul, pielea şi, desigur, aparatul locomotor.

Ecografia este o metodă modernă şi eficientă de investigare, neinvazivă, lipsită de efecte secundare, oricând repetitivă, ce a revoluționat imagistica medicală şi a adus un plus de certitudine în punerea unui diagnostic. Ecografia este astăzi o metodă accesibilă pe scară largă iar examenul ecografic face parte din investigațiile de rutină.

Ecografia utilizează un fascicul de ultrasunete emis de sonda pe care medicul o baleiază pe corp, fascicul care străbate cu viteze diferite țesuturi cu densităţi şi structuri diferite. În contact cu țesuturile şi organele explorate, fasciculul emis este reflectat şi recaptat de sondă, apoi transformat în radiație luminoasă ce va fi tradusă cu ajutorul unui program în imagini afișate pe un monitor. Deoarece folosește în explorarea organelor ultrasunetele, ecografia nu produce practic nici un efect secundar, indiferent de organul analizat sau de durata examinării. Prin aceasta, ecografia se deosebeşte de radiologia convenționala (RX), computer tomografie (CT) sau medicina nucleară (MN), care utilizează radiații ionizante. Radioscopia şi ecografia sunt singurele metode de examinare „în timp real", medicul apreciind instantaneu modificările din corpul pacientului. Toate celelalte tehnici imagistice, inclusiv rezonanţa magnetică (RM), au caracter retrospectiv.

 

Principalele calităţi ale ultrasonografiei sunt:

» neinvazivă (nu presupune cateterizări ale venelor sau arterelor, nu produce sângerări sau alte leziuni)

» nedureroasă

» neionizantă

» ieftină

» uşor de efectuat

» uşor de repetat

» accesibilă

» oferă informații complexe, morfologice şi hemodinamice

» este examinare în timp real

» nu necesită o pregătire specială a pacientului

 

Nu există contraindicaţii ale ecografiei !!!

 

Factori şi condiţii care împiedică sau fac dificilă examinarea ecografică sunt: aerul, osul, pasta baritată, eventraţiile masive, cicatricile deformate, metalul, gipsul, pansamentele etc.

 

Capacitatea de penetrare a fasciculului de US este invers proporțională cu frecvenţa nominală a transductorului. Cu cât un transductor are frecvenţa nominală mai mare, cu atât rezoluția imaginii este mai bună dar capacitatea de penetrare a US este mai scăzută, deoarece atenuarea este direct proporțională cu frecvenţa US. Ca atare, țesuturile superficiale pot fi examinate ecografic în detaliu, cu transductoare care au frecvenţă şi rezoluție mare pe când țesuturile şi organele situate profund pot fi examinate doar cu transductoare de rezoluție medie.

 

Pregătirea pentru examinarea ecografică

Spre deosebire de examinarea ecografica a abdomenului, ecografia organelor şi țesuturilor superficiale, nu necesita pregătire.

 

Ecografia musculoscheletală permite aprecierea structurilor musculare, a tendoanelor, a burselor, a unor ligamente, a spaţiilor articulare şi a sinovialelor. Cu aparate performante pot fi văzuți şi unii nervi pe traiectele lor superficiale (nervul median în canalul carpian, nervul ulnar la cot). Ea îşi găsește aplicabilitate în majoritatea afecțiunilor reumatologice cum ar fi: poliartrita reumatoidă, sclerodermia, polimiozita şi dermatomiozita, sindromul Sjogren (pentru glandele salivare), spondilartropatiile sero-negative, artritele micro-cristaline şi boala artrozică. În aceste afecțiuni aduce informații referitoare la: acumulările de lichid intraarticular, starea sinovialelor şi a suprafețelor osoase (în acest din urma caz putând vedea eroziuni marginale şi geode înainte ca acestea sa aibă expresie pe filmul radiologic, ajutând astfel la stabilirea mai rapidă a unui diagnostic şi începerea promptă a tratamentului). Prin ecografie se poate monitoriza şi răspunsul la tratament.

 

Patologia posttraumatică este un alt domeniu în care ecografia musculo-scheletală aduce informații valoroase. Se pot vedea rupturile musculare sau musculo-tendinoase, se poate stabili întinderea lor şi se poate urmări procesul de vindecare.

 

Pot fi examinate diferite tipuri de articulații. Articulația umărului este printre cele mai importante. Pe acest segment valoarea ecografiei este aproape similară cu a examinării RMN aducând în plus şi informații asupra funcționalității datorită manevrelor dinamice ce pot fi efectuate în cursul examinării. La nivelul articulației genunchiului pot fi foarte bine vizualizate ligamentele colaterale, meniscurile, o eventuală hidartroză sau modificări de sinovită. Articulațiile mici ale mâinii şi ale piciorului, articulația cotului şi cea coxo-femurală pot fi examinate, de asemenea, ecografic.

 

Tehnica ecografică este în continuă dezvoltare – pot fi făcute azi ecografii tridimensionale, elastografii, ecografii cu substanță de contrast; transductoarele folosite au frecvenţa tot mai mare permițând vizualizarea unor detalii de structura tot mai fine; ca urmare, ecografia musculară şi de părți moi superficiale este mai performantă şi își lărgește aria de aplicabilitate.

CAZURI COMENTATE

Notă: Imaginile apar iniţial "nealterate". Pentru evidenţierea diferitelor zone comentate (săgeţi, umbre, linii colorate) mutaţi săgeata mouse-ului deasupra imaginii.

© S.C. Fiziomedica S.R.L. 2016, IAŞI, Şoseaua Arcu nr.5, Bl. F4, sc.B, parter, Telefon: 0232-255.294, office@fiziomedica.ro